spot_img

Novi doprinosi Ericsson Tesle za bolji život osoba s invaliditetom

„Osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada“ .

Suvremene digitalne tehnologije uvelike olakšavaju život ljudima, a kada pomažu ljudima s invaliditetom, onda je to uistinu velika stvar. Uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, u kompaniji Ericsson Nikola Tesla predstavljena su dva konkretna alata kojima se unaprjeđuju dosadašnje mogućnosti za profesionalnu integraciju osoba s invaliditetom te njihov kvalitetniji život – priručnik za prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom i aplikacija EVA. Rezultat su rada stručnjaka Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i kompanije Ericsson Nikola Tesla, koji su ih prezentirali mnogobrojnoj publici na zajedničkom događanju. Vrijednost priručnika i aplikacije prepoznali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatska udruga poslodavaca, te su Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, svojom prisutnošću podržali obje inicijative.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom priredio je i tiskao „Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta“ osobama s invaliditetom. Kako je istaknula Damira Benc, ravnateljica Zavoda, priručnik je pionirski pothvat namijenjen poslodavcima, ali i samim osobama s invaliditetom.

– Osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada. Ovaj priručnik mijenja paradigmu njihova zapošljavanja te im omogućava da rade i na vrlo odgovornim poslovima – kazala je Damira Benc.

Hrvoje Katić, inicijator ideje i voditelj tima

Priručnik je rezultat rada niza stručnjaka, a uključuje i brojna svjetska saznanja i iskustva u tome području te pruža niz savjeta kako jednostavnim koracima, koji često ne stoje ništa osim dobre volje, olakšati osobama s invaliditetom rad na radnom mjestu. U njemu su navedeni i primjeri dobre prakse iz domaćih tvrtki. Priručnik je dostupan i u online izdanju na internetskim stanicama Zavoda www.zosi.hr kao i na stranicama svih regionalnih centara za rehabilitaciju.

Drugi alat namijenjen osobama s invaliditetom olakšat će im ne samo život u radnom okruženju već i u svakodnevnom životu. Riječ je o aplikaciji EVA (Ericsson Nikola Tesla Voice Assistant) za android uređaje, koja omogućava osobama s oštećenjem vida, ali i drugim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija glasovno upravljanje pametnim uređajem koji posjeduje zaslon osjetljiv na dodir.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i inače je poznata kao jedna od kompanija koja je uspješno primijenila mjere sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom ZOSI-a. Kako je, pozdravljajući nazočne, istaknula Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, aplikacija EVA pokazuje kako ICT svima omogućava ostvarenje svog punog potencijala.

– U našoj kompaniji zapošljavamo ljude prema znanju te smatramo da svakome treba dati priliku za profesionalni razvoj te potičemo uključivost i različitost. Nažalost, zbog ograničene podrške u obrazovanju osoba s invaliditetom, na tržištu rada teško je naći osobe s invaliditetom koji su visokoobrazovani ICT stručnjaci. Zbog toga bi se relevantna tijela državne uprave i ministarstava te svi zainteresirani dionici, uključujući HUP, HGK i društveno odgovorne poslodavce, trebali povezati u kreiranju jedinstvene strategije obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada 21. stoljeća“, rekla je Gordana Kovačević.

Aplikacija EVA upravo i jest rezultat takvog opredjeljenja kompanije Ericsson Nikola Tesla. Naime, inicijator ideje i voditelj tima koji je zaslužan za nastanak i razvoj EVE je zaposlenik Hrvoje Katić, i sam osoba s oštećenjem vida. Zajedno s Tomislavom Kadežabekom, Hrvoje je i prezentirao mogućnosti EVE, koja korisniku omogućava glasovno kontrolirane telefonske pozive, dodavanje kontakta, pregled povijesti dolaznih i odlaznih poziva, slanje, primanje te čitanje SMS poruka, pozivanje hitnih službi, pregled stanja mreže i baterije, pisanje, čitanje te snimanje bilješki itd. Najavio je i rad na daljnjem unaprjeđivanju aplikacije kako bi bila korisna svim osobama s invaliditetom.

U svijetu su poznata rješenja za prepoznavanje govora, glasovno naređivanje i diktiranje teksta, ali EVA je prvo takvo rješenje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja. Valja istaknuti da je EVA odsad dostupna besplatno svim građanima putem servisa Google Play Store.

Dobra Hrvatska,

Prosinac 2018.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img