spot_img

Ulažući u zaposlenike Ericsson Nikola Tesla ostaje lider društveno odgovornog poslovanja

Kompanija “Ericsson Nikola Tesla” jedna je od vodećih kompanija u području društveno odgovornog poslovanja, što se očituje i u odnosu prema zaposlenicima. Doznajte kako ta kompanija motivira svoje zaposlenike iz teksta Nevenke Mesarov, koji prenosimo u cijelosti. Tekst je objavljen u časopisu kompanije “Komunikacije”, br. 3, iz listopada 2017. godine.

Stimulativni uvjeti za motivirane zaposlenike

Stručni, kompetentni i motivirani zaposlenici su jedan od temeljnih čimbenika uspjeha svake kompanije. Ericsson Nikola Tesla je prepoznat kao primjer uspješne kompanije koja svojim načinom rada otvara horizonte i drugim kompanijama te je uzor u odnosu prema svojim zaposlenicima i drugim zainteresiranim stranama.

Zanimljivi zadaci uz otvorenu komunikaciju

Kao vodeći isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga te inovativnih rješenja predstavljamo odlično mjesto za rad. To potvrđuje veliki broj novozaposlenih u zadnjih nekoliko godina kao i veliki broj pristiglih otvorenih prijava za posao što je najbolji pokazatelj interesa za zapošljavanje u našoj kompaniji. Naša radna atmosfera je neformalna i fleksibilna, a komunikacija među zaposlenicima izrazito otvorena i izravna. U takvom entuzijastičnom radnom okruženju nikada nije dosadno i konstantno se nešto zanimljivo događa. Potičemo zaposlenike da na konstruktivan način iznesu svoje mišljenje i ideje te na taj način doprinesu razvoju i uspjehu kompanije.

Kako nadmašiti očekivanja kupaca?

Imamo jasne ciljeve i odgovornosti. Radimo na puno projekata i stoga smo zaposlili veliki broj novih djelatnika u relativno kratkom i dinamičnom razdoblju, a koji je ujedno zahtijevao brza uhodavanja da bi se što prije postizali konkretni rezultati. Za vrhunske rezultate presudni su intelektualni kapital i motiviranost zaposlenika. Temelj su zaposlenici koji zaista žive vrijednosti kompanije i koji pokazuju strast u svom poslu, fleksibilni su i odlučni jer samo na taj način možemo našim klijentima pružati najkvalitetnija rješenja.

Odlični uvjeti

Naravno, za vrhunske radnike potrebni su i odlični uvjeti. Strategija upravljanja ljudskim potencijalima usmjerena je na stvaranje kvalitetnih radnih uvjeta s ciljem povećanja zadovoljstva, motivacije i djelotvornosti svih zaposlenih. Našim zaposlenicima nudimo niz pogodnosti, počevši od stimulativnih redovnih primanja do godišnjih stimulativnih bonusa temeljenih na ostvarenju kompanijskih ciljeva, ciljeva odjela i timova te radnom učinku pojedinog zaposlenika. Tu su i dodatne beneficije: mobitel, kreditne kartice, regres za godišnji odmor, jubilarne nagrade, naknada za prijevoz i prehranu, darovi za djecu, mogućnost stipendiranja naših budućih zaposlenika…

Okrenuti prema najmlađima

Njegujemo i politiku za smanjenje stresa dajući dobre mogućnosti pronalaženja ravnoteže između rada i privatnog života. Npr. mlade obitelji suočavaju se s velikim problemom oko pronalaska vrtića i usklađivanja poslovnih obaveza roditelja. Kako bi se roditelji u miru mogli posvetiti svojim stručnim zadacima i razvoju novih kompetencija, kompanija je uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport s Dječjim vrtićem “Bajka” 2006. godine dogovorila i realizirala sufinanciranje posebnog programa. Taj program prelazi standardne okvire gradskih vrtića u cilju kvalitetnijeg smještaja djece zaposlenika u neposrednoj blizini kompanije. Suradnja i organiziranje odgojnih skupina u vrtiću „Bajka“ prema specifičnim potrebama roditelja te sufinanciranje posebnog programa, koji prelazi standardne okvire gradskih vrtića, prvi je takav oblik javno-privatnog partnerstva na području predškolskog odgoja u Zagrebu i na razini RH.

Ostale beneficije za roditelje

Pravilnikom je predviđeno da se u iznimnim situacijama na posao može doći s djecom što je, zasigurno, rijetkost među kompanijama u našoj zemlji. Također, u božićnom se ozračju organiziraju priredbe i dijele se prigodni pokloni koje (ukoliko se ne odluče na

novčani iznos) dobivaju djeca do 15 godina starosti. Majke dobivaju dodatnu naknadu za roditeljski dopust, od 6. do 12. mjeseca starosti djeteta, a očevi do 14. mjeseca starosti djeteta. Zaposlene majke koje nakon korištenja porodiljnog dopusta nastave dojiti dijete imaju pravo na stanku za dojenje. Trudne zaposlenice imaju pravo na jedan slobodni radni dan mjesečno za prenatalni pregled, a pravilnikom je osigurana i jednokratna godišnja isplata novčane pomoći u iznosu 20.000 kuna roditeljima djece s težim smetnjama u razvoju i djeci sa posebnim potrebama.

Briga o zdravlju i razvoju kompetencija

Stalno poboljšavamo uvjete na radnom mjestu, a brinemo i o zaposlenicima na službenom putu pa postoji osiguranje od posljedica nesretnog slučaja na službenom putu, kao i dobrovoljno zdravstveno osiguranje zaposlenika za vrijeme službenog puta u zemlje s povećanim zdravstvenim rizikom. U kompaniji se provode redoviti sistematski liječnički pregledi, zaposlenicima su na raspolaganju dva tima obiteljske medicine te zubarska i ginekološka ambulanta, a uključeni smo i u projekt

“Liječnik na radnom mjestu” te u projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Tvrtka prijatelj zdravlja“. U kompaniji postoji trim kabinet  za sportsku rekreaciju i korektivnu gimnastiku, a dostupna je i zdrava i raznolika prehrana u kompanijskom restoranu uz prehranu za vegetarijance  što subvencionira kompanija. Na kraju, no ne i manje važno, Ericsson Nikola Tesla podržava sportske i kulturne sekcije.

Zaposlenici prepoznaju brigu kompanije

Dugoročno gledano, ljudima je najvažniji izazovan i zanimljiv posao te dobro radno okruženje. U slučajevima kada to nije tako, nikakva plaća neće učiniti zaposlenike sretnima i zadržati ih u firmi. Na sreću, mi imamo tu rijetku priliku da zaposlenicima dajemo vrlo dobre financijske uvjete i dodatne beneficije, a uz to posao koji je zanimljiv i na kojem imaju puno odgovornosti i mogućnosti za napredovanjem. Iz tog razloga trudimo se zaposliti samo najbolje zaposlenike i za svakoga od njih pronaći idealnu poziciju. Ovo potvrđuju i analize provedenih anketa koje su pokazale izrazito visok stupanj zadovoljstva zaposlenika.

Tekst: Nevenka Mesarov, psiholog, Ericsson Nikola Tesla

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img