spot_img

Odgovoran građanin u dvojbama: „Može li se i ovo reciklirati“. Istine i laži o nekim mogućnostima recikliranja.

Ako zaista želite preuzeti svoj dio odgovornosti za naš planet, ne pouzdajte se samo u recikliranje već se trudite koristiti što manje plastike! Ma koliko god imali dobre namjere, morate znati da se ne može sve reciklirati.

Poznata slika: stojite uz kontejner za smeće s otpadnom ambalažom u rukama i pitate se – u koji kontejner je ubaciti, može li se ona reciklirati?

u nastavku donosimo preporuke i odgovore na nekoliko čestih pitanja o recikliranju.

 1. Papirnate čaše za kavu ne mogu se reciklirati (kao ni ostali predmeti izrađeni od više nerazdvojivih materijala)

Predmeti koji se sastoje od različitih vrsta materijala veliki su izazov u  pogonima za recikliranje. Milijarde jednokratnih šalica za kavu odbačenih  svake godine klasičan su primjer: tanak plastični premaz unutar čaše sprečava curenje, ali iznimno ga je teško odvojiti od papirnate čaše. To znači da se čaše ne mogu reciklirati kao papir, ali ni kao plastika. Njihovo krajnje odredište je obično – odlagalište otpada.

Najbolje je rješenje nositi vlastitu šalicu za kavu za višekratnu upotrebu.

 1. Poklopci šalica i razni drugi predmeti izrađeni od plastike niske kvalitete nisu mnogo bolji, pa zato ni osobito atraktivni prerađivačima rabljene plastike. Pri pokušaju recikliranja rastvaraju se u male, neupotrebljive dijelove.
 2. Tube za pastu za zube trebaju poseban tretman

Tube za zubne paste još su jedan problematični kompozit: često osim plastike sadržavaju i druge materijale kao što je tanki premaz od aluminija.

 1. Tube i četkice za zube također sadrže različite vrste plastike koje su međusobno pomiješane (tvrda drška, mekane čekinje) čime je njihovo recikliranje otežano.

Savjet: koristite metalne tube za zubnu pastu i bambusove četkice za zube koje ne sadrže plastiku i mogu se reciklirati.

 1. Izbjegavajte plastične posudice za hranu

Uistinu je nepotrebno voće i povrće pakirati u plastične posude, primjerice jagode, borovnice, rajčicu…

Općenito, takvi spremnici su izrađeni od tanke i nekvalitetne plastike, a dosta često sadrže i više vrsta plastike tako da ih je vrlo teško reciklirati.

 1. Važno: operite posude i vrećice prije odlaganja u reciklažne kante

Ako pretpostavljate da će netko u postrojenju za recikliranje isprati vašu plastičnu posudicu od šampona, sira ili umaka od rajčice, u krivu ste. Uređaji za recikliranje obično ne uključuju ispiranje plastičnih posuda  prije obrade pa je nužno prije odlaganja u spremnik posude dobro isprati. Neisprana posuda može zagaditi veću količini dobrih materijala za recikliranje.

 1. Plastične vrećice noćna su mora postrojenja za recikliranje

Unatoč novim propisima koje su barem donekle smanjile upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu, one su i dalje glavni zagađivači, ali i noćna mora svih pogona za recikliranje. Vrećice od tanke plastike često se znaju zaglaviti u strojevima te uzrokuju česte zastoje i kvarove u pogonima za recikliranje.

 1. Imajte vrećicu za višekratnu upotrebu stalno uz sebe.

Najbolje da je od platna i drugih prirodnih materijala. Dobro će doći i ako jednu plastičnu vrećicu upotrijebite više, pa i 10-ak puta, kako neki rade

 1. Što znači trokutasti znak za recikliranje?

Prepoznatljiva ikona trokuta sačinjenog od povezanih strelica usmjerenih jedne na drugu znači da se predmet može reciklirati ili da je izrađen od recikliranih materijala. Simbol se pojavio 1970. u čast prvog Dana planeta Zemlje. Dizajn mu je inspiriran Möbiusovom trakom. Međutim, ne postoji nadzor nad korištenjem toga simbola, pa se on često zloupotrebljava na ambalaži kako bi izgledalo da se ona može reciklirati iako nije pogodna za recikliranje, što potrošače dovodi u zabludu.

 1. Što znače brojevi 1 – 7 unutar znaka za recikliranje?

Brojeve unutar strelica, od jednog do sedam, razvila je industrija plastike krajem 1980-ih. Suprotno općem uvjerenju, nije moguće reciklirati plastiku sa svim brojevima. Tvrda plastika s brojevima 1 i 2, kao što su posude za šampon ili deterdžent za pranje rublja te razne plastične boce s vratom i navojnim čepom najčešće se recikliraju.

Brojevi od tri do sedam uključuju mekanu plastiku i uglavnom nisu pogodni za recikliranje.

 1. Plastika se ne može reciklirati mnogo puta, zauvijek

Simbol za recikliranje na ambalaži dočarava sliku zatvorenog kruga. Ipak, jedna je od najvećih zabluda o plastici je da se ona može reciklirati u istu vrstu predmeta i da se može reciklirati nebrojeno puta. Primjerice, proizvođači napitaka obično koriste samo malu količinu reciklirane plastike u novim bocama, jer za razliku od nove plastike, 100% reciklirana plastika nije prozirna, pa je proizvođači izbjegavaju. Puno je vjerojatnije da će se plastična boca reciklirati u neki odjevni predmet ili sag nego u novu bocu.

K tome, plastika degradira u kvaliteti kada se reciklira, a stručnjaci procjenjuju da može biti reciklirana samo jednom do dva puta. Nakon toga se odlaže, spaljuje ili završava u okolišu.

Priređeno prema članku u The Guardian

DOBRA HRVATSKA/ MDM
Lipanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img