spot_img

OSVIJESTIMO I POMOGNIMO: Mliječna staza za djecu s teškoćama i njihove roditelje, UNICEF, rujna 2021.

Virtualna, nacionalna i inkluzivna humanitarna utrka Mliječna staza centralni je dio UNICEF-ove kampanje „Pretvorimo teškoće u mogućnosti” i odvija se od 3 do 12. rujna 2021. U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga za djecu s teškoćama u najslabije razvijenim područjima u Hrvatskoj.

Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna 2021., djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima. 

Uz ulaganja u bolju dostupnost usluga, UNICEF želi poticati promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti inkluzije u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo

Mlječna staza – medalje

Za mnogu djecu s teškoćama u Hrvatskoj ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne, posebno u najslabije razvijenim područjima. U sklopu nacionalne kampanje „Pretvorimo teškoće u mogućnosti” Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizira humanitarnu utrku Mliječna staza, a glavni je cilj kampanje i utrke osigurati ključne usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

U Hrvatskoj djeci s teškoćama i njihovim obiteljima nije lako:

 • Tek jedno dijete od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup uslugama dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije, dok je stanje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti još lošije, pa tamo  u prosjeku samo jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama. 
 • Ta djeca nemaju adekvatnu podršku stručnjaka i mogućnost za razvoj, napredak i sudjelovanje u životu svojih zajednica
 • Suočena su s preprekama i diskriminacijom te često ostaju isključena iz društva. 
 • Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija dodatno pogoršala.

U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz pomoć tvrtki i građana UNICEF će utrkom Mliječna staza i kampanjom podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u krajevima Hrvatske gdje su takve usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži.

Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija. Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Uz podršku stručnjaka roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću.

UNICEF će sredstva prikupljena od donacija uložiti u specijaliziranu edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za pružanje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške, dok će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osigurati zapošljavanje i premještanje stručnjaka, prostore za pružanje usluga te ostala tehnička i financijska sredstva. 

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

„Ponosni smo na suradnju s UNICEF-om na nacionalnoj kampanji za podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, čiji je središnji događaj virtualna utrka Mliječna staza. U ovoj priči nije važno trčite li ili hodate, jer se sav prihod od startnina ulaže u bolju dostupnost usluga za djecu s teškoćama u najslabije razvijenim područjima. U narednom razdoblju Ministarstvo će osigurati veći broj potrebnih stručnjaka, lokacije i prostore u koje će se ulagati te sva ostala potrebna sredstva, kako bi djeca i njihovi roditelji imali kvalitetniju uslugu i podršku. Pozivam sve da se prijave na utrku i da zajedno stvaramo bolje mogućnosti za svu djecu i smanjimo prepreke s kojima se djeca s teškoćama susreću svakodnevno u svojim zajednicama”, izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.  

Uz ulaganja u bolju dostupnost usluga, kampanjom usmjerenom na sposobnosti i mogućnosti djece s teškoćama UNICEF želi poticati promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti inkluzije u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo. 

„Naš je zajednički cilj da sva djeca s teškoćama u Hrvatskoj postanu djeca mogućnosti. Svaka djevojčica i svaki dječak s teškoćama trebaju dobiti podršku stručnjaka bez obzira na to gdje žive. Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal. Prošle smo godine na Mliječnoj stazi pokrenuli pozitivan zamah i okupili stručnjake, donositelje odluka, umjetnike, sportaše, tvrtke i građane ujedinjene oko našeg zajedničkog cilja, a vjerujem da ove godine možemo napraviti još više ‘kilometara mogućnosti’ prema boljoj stvarnosti djece s teškoćama i njihovih obitelji. Raduje nas rekordan interes za Mliječnu stazu i već nas je više od dvije tisuće. Hvala svima koji nas podržavaju te pozivam cijelu Hrvatsku da se uključi”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Nataša Sobočan, naša višestruko nagrađivana paraolimpijka

Hrvatski paraolimpijski odbor je već drugu godinu uz Mliječnu stazu, prvenstveno jer dijelimo isti cilj – pretvoriti teškoće u mogućnosti. Paraolimpijski sport nas je naučio koliko je važno pružati podršku djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi kako bi se uspješno bavili sportom. Ovim putem pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu, bilo kroz trčanje, hodanje, vožnju bicikla ili nešto drugo. Bitno je da svi zajedno pokažemo dobru volju i budemo promjena za djecu s teškoćama u razvoju”, izjavio je Dragan Katunar, član izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora 

I ove će godine Mliječna staza biti virtualna, a time nacionalna i inkluzivna. Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna, djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima. 

PRIJAVE ZA UNICEF-OVU UTRKU MLIJEČNA STAZA: WWW.MLIJECNASTAZA.HR
Više informacija dostupno je i na „Facebook događaju” utrke te na www.unicef.hr

PET GODINA UNICEF-OVE HUMANITARNE UTRKE MLIJEČNA STAZA

Ove se godine obilježava pet godina Mliječne staze, a u razdoblju od 2017. do 2020. godine Mliječna staza postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. U prve četiri godine utrkom Mliječna staza prikupljeno je 3,3 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, a 1,2 milijuna kuna prikupljenih prošle godine bit će uloženo u opremu i obuku za senzorne terapije u područjima u Hrvatskoj gdje je to najpotrebnije. 

***

PRILOG 1.

MLIJEČNA STAZA 2021. – TEHNIČKE INFORMACIJE

Mliječna staza 2021. održava se s ciljem osiguravanja usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju te programa podrške za roditelje djece s teškoćama

I ove godine utrka će biti virtualna, time nacionalna i u potpunosti inkluzivna i održavat će se na tisućama staza diljem Hrvatske, za jedan zajednički cilj – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti. 

Mliječna staza dio je nacionalne kampanje „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ koju drugi godinu zaredom pokreće Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Datumi održavanja vritualne utrke: 3. do 12. rujna 2021. 

Trajanje virtualne utrke: 10 DANA

 • Mliječna staza održat će se diljem zemlje (zbog svog virtualnog formata) – uz mobilnu aplikaciju AtlasGo 
 • Načini sudjelovanja – trčanje, hodanje, rolanje, vožnja bicikla, u kolicima, planinarenje – kako, kad i gdje najbolje možemo  
 • Glavna web stranica za prijave je mlijecnastaza.hr 
 • Kotizacije će se koristiti kao donacija za potporu cilju utrke 
 • Utrka ima ograničen maksimalni broj od 6000 startnih paketa Zlatna zvijezda (sudionici s majicom i medaljom) i neograničen broj sudionika koji se mogu prijaviti za sudjelovanje putem aplikacije (bez majice i medalje). 
 • Sudjelovanje u virtualnoj utrci bit će moguće svih 10 dana (3. rujna do 12. rujna) 
 • Svaki prijavljeni sudionik može sudjelovati u utrci kad god i koliko god dugo želi, i onoliko puta koliko želi 
 • Svaki sudionik može se pridružiti utrci više puta putem svog profila u aplikaciji koja prati sve aktivnosti 
 • Tijekom 10 dana sudionici će prikupljati kilometre mogućnosti kao simboličan doprinos cilju 
 • Pristup mobilnoj aplikaciji AtlasGo odobrava se svima koji se prijave za sudjelovanje i preuzmu aplikaciju iz App Store ili Google Play Store 
 • Svaki sudionik može na 3 načina unositi/dijeliti svoje aktivnosti – ručno, pomoću aplikacije AtlasGo ili sinkroniziranjem aplikacije s drugim aplikacijama za praćenje, kao što su Garmin, Strava ili Fitbit 

Uz potporu sudionika, donatora i partnera na Mliječnoj stazi, UNICEF će podržati:  

 • uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama,  
 • uvođenje usluga grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama i   
 • uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje (Rastimo zajedno Plus),    

na područjima gdje su  

 • najniže razine pokrivenosti uslugama za djecu s teškoćama te 
 • najniži indeksi razvijenosti – visoke razine siromaštva i visoki rizik od siromaštva (i depopulacije).  

UNICEF će sredstva prikupljena od donacija uložiti u:  

 • specijaliziranu edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga i
 • potrebnu opremu (didaktičku, namještaj i dr.) za pružanje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške. 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img