spot_img

Osvrt iz Čigoča – rode se doselile u samo dvadeset gnijezda. Njihovom očuvanju treba doprinijeti čovjek.

U Parku prirode Lonjsko polje trenutačno je 71 aktivno gnijezdo bijele rode. Uoči Svjetskog dana ptica selica (drugi vikend u svibnju – 9.5.2020.) djelatnici Parka upozoravaju da je populacija bijele rode u Lonjskom polju i dalje u opadanju te kako njezinu očuvanju treba doprinijeti čovjek!!!

Europsko selo roda Čigoč trenutačno ima dvadeset aktivnih gnijezda bijele rode. Riječ je o istom broju gnijezda kao i lani, no manjem u odnosu na prethodna desetljeća. U vrijeme proglašenja Čigoča prvim „Europskim selom roda“ u mjestu su obitavala čak 54 para (1994.). Aktivno gnijezdo je svako ono gnijezdo u kojem je prisutan par ili bar jedna roda.

Od početka osamdesetih godina prošloga stoljeća broj aktivnih gnijezda u Čigoču se smanjio gotovo na trećinu. Manji broj gnijezda koja naseljavaju rode po povratku iz Afrike, bilježi se i u drugim mjestima u Parku prirode Lonjsko polje. Na području cijelog Parka trenutačno je 71 aktivno gnijezdo.

Monitoring roda (foto Park prirode Lonjsko polje)

Djelatnici Parka redovito rade tzv. monitoring čime utvrđuju brojnost populacija ptica. Uoči Svjetskog dana ptica selica koji se diljem svijeta obilježava u subotu, objavili su kako je populacija bijele rode u Lonjskom polju u opadanju te kako njezinu očuvanju treba doprinijeti čovjek.

Ne vraćaju se ljudi, ne vraćaju se ni rode. Priroda ostaje sama…?

„Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode. Dok sela naseljavaju ljudi koji se bave tradicionalnom poljoprivredom, bit će i roda koje će dolaziti svake godine. Nažalost, tradicionalne je poljoprivrede sve manje. Kroz višegodišnji monitoring primijetili smo da je smanjenje broja roda koje dolaze na gniježđenje, proporcionalno padu broja stanovnika. U selima diljem Posavine dominira staro stanovništvo, mladi se iseljavaju, poljoprivreda se napušta, a površine koje su se nekada obrađivale, zarastaju, pa s njima nestaju i mali kanali te bare. To za rode znači manje hrane“, kazala je Valerija Hima, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Bijele se rode gnijezde na krovovima kuća te električnim stupovima u selima. Hrana im je tako lako dostupna i tu se osjećaju sigurno.

Napori entuzijasta – hoće li uspjeti?

Kako bi zadržali rode u Lonjskom polju, stručnjaci Parka uz potporu njemačke zaklade EuroNatur već nekoliko godina rade na revitalizaciji hranilišta za rode. Među ostalim, čiste zarasle kanale i pašnjake. Sustavno surađuju i s Hrvatskom elektroprivredom. Na krovovima kuća i električnim stupovima postavljaju se podlošci za rodina gnijezda, a radi se i na izolaciji žica i električnih stupova. Sve to daje dobre rezultate, ali za dugoročan opstanak bijele rode, strogo zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj, s tim se naporima ne smije stati.

Navijamo za puno kljunova

Roda (foto Park prirode Lonjsko polje)

Djelatnici Parka sada znatiželjno promatraju rodina gnijezda i pitaju se koliko će ptića uskoro iz njih proviriti. Ima godina kada iz gotovo svakoga gnijezda proviruje samo po jedna glavica, a ima i godina kada iz svakoga gnijezda zrak siječe po nekoliko gladnih kljunova.

Što se događa u Čigoču, uskoro će moći vidjeti svi zaljubljenici u ptice.

Park prirode Lonjsko polje za posjetitelje se otvara u PONEDJELJAK 11. SVIBNJA 2020. GODINE.

Helena Radić Bosanac
Rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja
Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
mob 099 490 7843, e info@pp-lonjsko-polje.hr

DOBRA HRVATSKA
Svibanj 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img