spot_img

Osvrt, još jednom – uz 10.000 podviga HGSS-a! Da znaju za našu zahvalnost, da se uvijek pamti!

U 70 godina djelovanja HGSS-a, od godine utemeljenja 1950.,  upečatljivih je intervencija službe bilo nebrojeno.

Od početaka u 1950…

Jedna od prvih akcija hrabrih spasilaca nakon osnivanja HGSS-a 1950. bilo je uspješno izvlačenje djevojčice koja je upala u jamu Pocrnja.

Među prvim vratolomnim akcijama ovih hrabrih ljudi pamti se i ona s Biokova prije 45 godina, kad su stradalog planinara izvlačili helikopterom i fiksnim užetom. Bila je to prva upotreba helikoptera u akcijama spašavanja. Izvlačenje stradalog raftera ispod slapa na Cetini uz zatvaranje brana na rijeci bilo je prvo ronilačko spašavanje.

Zbog jednog su neopreznog kanuista s 5000 vreća pijeska skrenuli tok rijeke Mrežnice, a potom sav taj pijesak uklonili da ne onečiste prirodni okoliš.

Pozornost svjetske javnosti privukli su kad su helikopterom spasili paraglajdericu čiji je padobran zapeo za 110-kilovatni dalekovod.

Pomagali su i u strašnoj tragediji na Kornatima i u velikoj poplavi u Slavoniji i Bosni. U desetak dana snježnog nevremena u Dalmaciji obavili su 1600 intervencija. Neobično je bilo i noćno spašavanje helikopterom s kruzera kad su dva puta oživljavali istog putnika i na kraju ga spasili. Posebnost je te akcije u tome što noću helikopteri u pravilu ne lete, a brod je plovio.

Ugled u svijetu

Mnogo su puta pozivani u pomoć pri složenim akcijama spašavanja u inozemstvu. Tako su na poziv iz Njemačke sudjelovali u spašavanju speleologa iz jame na dubini od 1200 metara.

Na Himalaji su spašavali slovenskog alpinista, a iz lavine na Kamešnici na granici Hrvatske i BiH spašavali su zatrpane alpiniste.

Svoje im živote duguje i nemali broj turista koji se bez pripreme i opreme upute u planine u morskom zaleđu ili se pak na ‘luftiću’ otisnu na more.

hgss3

U svim situacijama…

Spašavaju HGSS-ovci i u gradovima, na visokim objektima, u tunelima i cijevima ili u prometnim nesrećama, a prvi su i kad treba pomoći unesrećenima u ekstremnim sportovima.

HGSS-ovci sudjeluju i u raznim humanitarnim akcijama, primjerice, čišćenju podmorja.

I u teškim nevoljama 2020…

U jeku krize s koronavirusom HGSS je pomagao Civilnoj zaštiti, a nakon snažnog potresa odmah su priskočili Zagrepčanima upomoć – uklanjali su napukle dimnjake i prijeteće dijelove fasada oštećenih kuća.

Za sve što čine primili su nebrojene zahvale i pohvale, nagrade i priznanja, pa i posebne zahvale stranih vlada.

HGSS-ovci , VELIKA VAM HVALA!

A mi, građani Hrvatske, ponosni na njih, zajedno izričemo:

HGSS-ovci , VELIKA VAM HVALA!

Mirela Drkulec Miletić

DOBRA HRVATSKA
Rujan, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img