spot_img

Osvrt: Raduje sve više punionica za električne bicikle, jer su u prilog održivosti

Električni bicikl sve je popularniji i u Hrvatskoj. Riječ je o biciklu koji ima mali motor na punjive baterije i koji je mnogo lakše voziti od običnog bicikla, što osobito dolazi do izražaja kod uspona koji vozač svladava bez umora. Stoga su takvi bicikli osobito popularni u brdovitim krajevima, ali i u gradovima. E-bicikl posebno su prigrlili oni koji žele svakodnevno putovanje do posla automobilom zamijeniti za ekološki prihvatljiv i jeftin prijevoz, a da istodobno na posao ne dođu zapuhani, znojni i bez daha.

No, gledano sa šireg aspekta – takvi bicikli će u mnogome biti uspjela alternativa motorkotačima i alutomobilima, koji su veći, teži, zahtijevaju puno materijala i transportnog prostora u fazi dopreme do kupca. Jednom rječju – koji ostavljaju dublji ekološki trag. Pa ako ih za kraće lokalne vožnje mogu odmijeniti električnni bicikli – odlično!

O popularnosti e-bicikala najbolje govori podatak da ih je u Njemačkoj prošle godine proizvedeno milijun. Danas su e-bicikli tehnološki unaprijeđeni, lagani i izgledom se gotovo ne razlikuju od običnog bicikla. S jednim punjenjem e-bicikl može prijeći oko 100 kilometara ili 6 sati vožnje po ravnom.

No, što kada poželite bicikl napuniti? Možete koristiti jednu od 129 punionica za električne automobile, koliko ih je dosad instalirano u Hrvatskoj (podaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost), ali samo ako imate odgovarajući adapter. Naime, punjač za bicikle nije dio standardne opreme punionica za električne automobile. Posebnih punionica namijenjenih upravo punjenju e-bicikala znatno je manje, a najviše ih je u Zagrebu, Velikoj Gorici i Rijeci. Stoga veseli svaka nova.

Tako je u svibnju otok Rab dobio svoju prvu punionicu za e-bicikle, a odnedavna ima je i Istra. Naime, u Poreču je u kolovozu puštena u rad prva istarska stanica za punjenje e-bicikla, koju je trećinom financirala Turistička zajednica Istarske županije, a s dvije trećine tvrtka Valamar. S obzirom da je biciklizam jedna od odrednica turističkog razvoja Istre, na tom poluotoku planirana je izgradnja punionica za e-bicikle na svakih 30 do 40 kilometara po jedna, ukupno pedesetak.

MDM

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img