spot_img

PRIVREDNA BANKA ZAGREB : PBZ ISPUNJAVA BOŽIĆNE ŽELJE DJECE U DOMOVIMA

Tijekom prosinca svi zaposlenici PBZ-a pripremaju darove za mnoge male a nepoznate prijatelje – štićenike dječjih domova. Naime, putem internih novina – PBZXpress, već nekoliko godina za redom PBZ organizira niz sadržaja namijenjenih zaposlenicima i njihovoj djeci. Nakon akcija u kojima smo tijekom 2011. i 2012. uz pomoć djece naših zaposlenika prikupljali igračke za djecu štićenike dječjih domova, u 2013. i 2014. odlučili smo napraviti organizacijski zahtjevniju humanitarnu akciju nazvanu “Ispuni mi želju”.

Ispuni mi želju!

Kontaktirali smo nekoliko dječjih domova i prikupili pojedinačne božićne želje njihovih štićenika. Popis sa veselim željama predstavili smo svim zaposlenicima. U PBZ-u je zavladala prava gužva: svi su se željeli prijaviti za darivanje, “rezervirati” određenu želju štićenika. A želje su bile najrazličitije – od posve običnih svakodnevnih predmeta (kišobran, papuče) do onih neobičnih – CD-a sa svadbe! I sve su one vrlo brzo, u rekordnih 10 minuta, uslišene, tj. “rezervirane”. Broj zaposlenika koji su željeli ispuniti barem jednu dječju želju bio je mnogo veći od broja djece. Zato su oni koji nisu uspjeli „zauzeti” ni jednu pojedinačnu želju svoje poklon-pakete adresirali na ustanovu. Cijelu akciju obilježilo je nastojanje zaposlenika da daruju točno ono što su djeca poželjela, pa su nam svakodnevno stizali brojni upiti o detaljima – od toga koju veličinu odjeće ili tenisica dijete nosi ili koju boju majice želi pa do upita o modelu mobitela koji posjeduje. Takvom pažnjom dirnuti su bili i zaposlenici domova s kojima smo svakodnevno kontaktirali tragajući za odgovorima.

U akciju su se uključile kolegice i kolege iz cijele Hrvatske, i darovi su svakodnevno pristizali u naše prostorije u Zagrebu. Tako smo dobili priliku bolje se upoznati sa svim vrstama plišanih, drvenih, glazbenih i drugih igračaka koje su nam uljepšavale i činile posebnom svakodnevicu u PBZ-u. Uz igračke i poklon-pakete stizala su i prigodno ukrašena pisma i čestitke što su ih zaposlenici i njihove obitelji s velikom ljubavlju i pažnjom slali štićenicima domova. Dvorana za sastanke, koju smo rezervirali za prijem darova, vrlo brzo je postala premala te su raznobojni paketi uskoro ukrašavali i hodnike i ostale prostorije. 

Naravno, vodilo se računa i o tome da se darovi ne pomiješaju, da se u pošiljci za svaki dom nađu svi darovi s popisa želja i, posebno, da svako dijete dobije baš svoj željeni dar. Stoga su svakodnevno ažurirani popisi, a darovi pažljivo sortirani. Dogodilo se samo jednom da je dar zagubljen na putu od pošiljatelja do naše Radničke ceste. No, ubrzo je ponovo pribavljen jer su brojni kandidati čekali mogućnost ispunjenja dječje želje.   

Nakon razdoblja intenzivnog prikupljanja i razvrstavanja darova, posebno su nas veselili dogovori o njihovoj primopredaji. Posjet svakoj ustanovi obilježili su dirljivi susreti i razmjena nezaboravnih priča i iskustava.  

Doista je bilo čarobno tih dana mjeseca prosinca!

U dvije godine 690 pojedinačnih darova i 490 paketa za ustanovu!

Uz nesebičnu pomoć svih naših zaposlenika, tijekom dvije godine trajanja akcije uspjeli smo ispuniti čak 690 pojedinačnih želja te donirati više od 400 poklon-paketa u petnaest dječjih domova i ustanova socijalne skrbi.

Ovim putem zahvaljujemo se svima – i onima koji su uspjeli i onima koji su pokušali “rezervirati” želju – na njihovu sudjelovanju i iskazanoj želji da pomognu. A nova mogućnost za iskazivanje humanosti otvara se ponovno – koncem svake godine, u mjesecu prosincu.

Darija Anić, glavna savjetnica u Ljudskim resursima i organizaciji PBZ

(prema metodologiji DOP – UM 2016)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img