spot_img

Sunčana budućnost Podravke: nove elektrane na krovovima podravkinih tvornica vrijede preko 10 milijuna kuna

Strateška orijentacija Podravke na obnovljive izvore energije rezultat je visoke poslovne svijesti o važnosti vlastitog doprinosa ublažavanju klimatskih promjena. U tom je smjeru poduzet prvi korak još 2017., kad je u Industrijskoj zoni Danica puštena u rad nova kotlovnica na biomasu (drvenu sječku); danas nam ona daje svu potrebnu toplinsku energiju za Podravkine tvornice na toj lokaciji, uz veliko smanjenje potrošnje zemnog plina (fosilno gorivo) i emisije stakleničkih plinova – za čak 50%.

Velik je to iskorak Podravke – izgradnja sunčanih elektrana čiji je pozitivan utjecaj na okoliš nedvojben i izniman. Energija iz sunčanih elektrana zamjenjuje energiju iz skupljih i za okoliš najnepovoljnijih izvora. 

Kompanija sada stvara velike planove – da se na dobrim iskustvima Tvornice Kalnik u Varaždinu 2019., krene u tri faze izgradnje integriranih sunčanih elektrana na krovovima tvornica i skladišta Podravke i Belupa u Koprivnici i tako dođe do novih 9,9 MWh snage iz obnovljivih izvora energije.

Početak dobre prakse izgradnje sunčanih elektrana – Tvornica Kalnik u Varaždinu 2019.

Izgradnja sunčanih elektrana na krovovima Podravkinih tvornica počela je potkraj 2019. kad je na krovove proizvodnih hala Tvornice Kalnik u Varaždinu instalirana sunčana elektrana ukupne priključne snage od 350 kW. Podravkini stručnjaci izračunali su da će time on osiguravati čak dvije trećine potrebne električne energije za preradu povrća u Podravkine proizvode.

Elektrana je puštena u pogon 13. veljače 2020. s predviđenom godišnjom proizvodnjom od 735 MWh električne energije. Te je godine proizvedeno 730 MWh, što potvrđuje ispravnost odluke, preciznih izračuna i dobrog planiranja.

Nove integrirane sunčane elektrane u Industrijskoj zoni Danica u Koprivnici

Sunčana elektrana Podravka – Danica snage 2,4 MW bit će prva faza izgradnje novih integriranih sunčanih elektrana na krovovima Podravkinih tvornica u Industrijskoj zoni Danica. Elektrana snage fotonaponskih modula od 3059,76 kWh, koji će biti postavljeni na krovove Tvornice dječje hrane i kremnih namaza, Tvornice juha i Vegete te Tvornice Danica – pogon kobasičarnice proizvodit će električnu energiju za vlastitu potrošnju.

Planska godišnja proizvodnja ove sunčane elektrane je 3,2 MWh, a njenim će se puštanjem u pogon znatno uštedjeti na električnoj energiji, uz pozitivan utjecaj na okoliš smanjenjem emisije CO2.

Ukupna vrijednost investicije je 11,7 milijuna kuna, od čega na izgradnju sunčane elektrane otpada 10,3 milijuna kuna. Drugi dio investicije – 1,4 milijuna kuna – odnosi se na uređenje mjernog mjesta, odnosno izgradnju trafostanice u Industrijskoj zoni Danica, što Podravka financira u cijelosti. Očekivano je vrijeme povrata investicije – uz 50% potpore – 3 i pol godine.

Ovom Podravkinom projektu izgradnje sunčane elektrane odobrena je potpora od 5,16 milijuna kuna bespovratnih sredstava, koju sufinanciraju Europska Unija i Republika Hrvatska iz Programa ruralnog razvoja.

Matija Hlebar
voditelj održivog razvoja u Podravki d.d.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img