spot_img

Svjetski događaj u New Yorku – potpisivanje Pariškog sporazuma o klimi

U petak, 22.04.2016. na Dan planete Zemlje, u središtu Ujedinjenih Naroda u New Yorku održana je ceremonija potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi.

Povijesni dan za čovječanstvo!

Tom prigodom je 175 država potpisalo Pariški sporazum, što predstavlja najveći broj država koje su potpisale jedan multilateralni sporazum na sam dan kada je potpisivanje otvoreno. Nakon potpisivanja, državnici i vlade su se sastajali kako bi iznijeli svoje nacionalne stavove u odnosu na ratifikaciju sporazuma i okvirni plan politika i akcija vezanih za klimatske promjene. Istoga dana održano je i posebno događanje na visokoj razini na temu: Sljedeća razina djelovanja: realizacija vizije Pariškog sporazuma.’ Hrvatsku je predstavljala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pariški sporazum usvojilo je svih 196 država potpisnica UN-ove konvencije o klimatskim promjenama na Konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu 12. prosinca 2015. Ovim sporazumom su se države obvezale raditi na ograničavanju globalnog zatopljenja na manje od 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, dok je cilj ograničenje zatopljenja na manje od 1,5 stupnja.

Više o Pariškom sporazumu 2015 u našoj rubrici DOP i Održivi razvoj.

Izvori:

http://www.un.org/sustainabledevelopment/climatechange/

http://newsroom.unfccc.int/paris-agreement/

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img