spot_img

ČITAV PARK PRIRODE PAPUK KAO EKO-LOKACIJA: I novi kamp Duboka građen prema najvišim standardima održivosti!

Društveno odgovorno poslovanje u zaštićenoj prirodi

S ciljem što manjeg nepovoljnog utjecaja posjetitelja na biser prirode kakav je Park prirode Papuk, u njemu je krajem svibnja 2107. otvoreno Kamp-odredište Duboka. PP Papuk godišnje posjeti od 150 do 200 tisuća ljudi. Pretežno su to gosti u proputovanju, mahom iz inozemstva, ali i domaći gosti sve više prepoznaju ljepote Papuka. Međutim, dosad u parku nije bilo smještajnih jedinica pa je većina posjetitelja ostajala tek jedan dan. Odsad posjetitelji mogu odsjesti i boraviti u papučkom kraju više od jednog dana i – ono najvažnije – pri tome neće naškoditi prirodnim ljepotama kojima su se došli diviti. Njezini istinski ljubitelji uživaju u prirodnim ljepotama, ali nastoje svojim prisustvom ne poremetiti prirodnu ravnotežu.

Oni koji prirodu vole, i čuvaju je! Kamp-odmorište Duboka.

Kamp-odmorište Duboka sagrađeno je prema visokim ekološkim standardima u  korištenju energije i sprečavanju zagađenja. Tako su u kamp instalirani solarni paneli za toplu vodu, biološki pročistač otpadnih voda te reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje otpada, a umjesto asfalta, za podlogu na parkiralištu kampa korišteni su ekološki prihvatljivi kameni agregat i vezivno sredstvo bazirano na prirodnim smolama. Svi objekti (i sanitarni čvorovi) u kamp-odmorištu Duboka prilagođeni su osobama s invaliditetom. U kampu se nalazi i centralna servisna stanica u kojoj su smješteni ured i recepcija te sanitarni čvorovi s tekućom toplom i hladnom pitkom vodom.

Kamp-odmorište Duboka nalazi se u mjestu Velika, na južnim obroncima Parka, a prostire se na 8.000 četvornih metara te ima ukupno 32 smještajne jedinice za smještaj 96 gostiju. Od toga je 11 jedinica opremljeno električnim i vodovodnim priključcima za kamper vozila. U odmorište je uloženo 2,8 milijuna kuna, a financirano je kroz projekt PARCS sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš, čiji je korisnik Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

„Kao ustanova koja upravlja zaštićenim područjem prirode Papuka moramo i želimo svojim primjerom pokazati ostalim dionicima na području parka kako bi stvari na ovom području trebale funkcionirati. Ekološki smo osviješteni i vlastitim primjerom pokazujemo i ostalima koliko nam je to važno“, poručuje Alen Jurenac, ravnatelj JU PP Papuk.

Niz zahvata potvrđuje dosljednu i cjelovitu eko-politiku PP Papuk kao društveno odgovorno poslovanje

U PP Papuk puno se ulaže u ekološki prihvatljive projekte, a Kamp-odmorište Duboka nije jedini vrijedan  prrojekt. Tako je prošle godine obavljena energetska rekonstrukcija zgrade PP Papuk u Velikoj. I taj je projekt omogućio PARCS, a vrijednost mu je 1,2 milijuna kuna. Njime je postignuta gotovo nulta potrošnja energije, a zgrada je nakon rekonstrukcije certificirana u energetski razred B.

„ Kamp odmorište Duboka samo je jedan od naših projekata. Primjerice, prije nešto više od godinu dana obnovili smo i svoj vozni park uz pomoć programa zelene linije Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te smo nabavili nekoliko službenih električnih vozila.

Sagradili smo i tri punionice za električna vozila na području parka – u Velikoj, na Jankovcu i na Orahovačkom jezeru, pa je sada cijeli park pokriven punionicama za električna vozila. Podloga na platou za prihvat vozila u kampu Duboka potpuno je ekološki prihvatljiva, za razliku od asfalta. Na isti način sada planiramo napraviti i parking na Jankovcu. Također, do sredine ljeta očekujemo da s ministarstvom potpišemo ugovor za projekt „Geopriče UNESCO geoparka“ tako da bismo već početkom jeseni krenuli u realizaciju toga opsežnog projekta. Riječ je o jednom od većih projekata u Slavoniji vrijednom više od 90 milijuna kuna“,  izjavio je za portal odgovorno.hr ravnatelj Jurenac.

U sklopu toga projekta bit će izgrađen multimedijalni Geo-info centar u Voćinu i adrenalinski park u Velikoj, i to neposredno uz kamp-odmorište u Dubokoj što će obogatiti sadržaj kampa. Bit će uređena i kuća Panonskog mora u Velikoj i dječje igralište.

Osobito je važno što će u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“  biti rekonstruirana i cesta do Jankovca. To će omogućiti lakši pristup posjetitelja Jankovcu, tome najpoznatijem papučkom odredištu.

Rezervacija mjesta u Kamp-odmorištu Duboka moguća je putem web shopa Parkovi Hrvatske na www.parkovihrvatske.hr.

Poslovna Inicijativa DOBRA HRVATSKA

Sukladno Metodologiji obrade DOP primjera

Lipanj, 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img