spot_img

Dobar primjer: Mala privatna tvrtka Arosa Grande inovativnim proizvodima koji štite okoliš osvojila seljake i gospodarstvenike

Na nedavnoj dodjeli nagrada HUP DOP 2018, uglednog priznanja tvrtkama za napore u području društveno odgovornog poslovanja, prisutnima je zapela za oko tvrtka dobitnica nagrade u kategoriji malih tvrtki – tvrtka Arosa Grande d.o.o. Ta mala privatna tvrtka iznenadila je ponudom inovativnih proizvoda kao rezultata domaće pameti, a koji pomažu seljacima i gospodarstvenicima u njihovu radu te istodobno štite okoliš.

Kada je Ivan Đođ 2008. godine osnivao svoju tvrtku Arosa Grande, na prvom mjestu bila mu je zamisao da stvori proizvode koji bi pomogli seljacima u zaštiti bala sijena od truljenje pod različitim vremenskim uvjetima. Osnivač i vlasnik tvrtke od svojih je prijatelja koji žive na selu i od sela doznao da je upravo to jedan od velikih problema koji ih muče. Želio je stoga osmisliti nešto što će biti dovoljno prozračno kako bi se očuvala kvaliteta sijena, a opet dovoljno čvrsto i dugotrajno kako bi moglo izdržati višegodišnje udare sunca, vjetra, kiše i snijega. I tako je nastao Arosin najprodavaniji i najtraženiji proizvod – tunelska nadstrešnica za sijeno.
Iako pri njegovu stvaranju vlasniku Arose zaštita okoliša nije bila primarni cilj, dobrobiti za okoliš proizašle su iz karakteristika samog proizvoda.

– Proizvod pomaže seljacima i gospodarstvenicima pa ne bi imalo smisla da s druge strane uništava zemlju od koje oni žive – kaže Ela Pavičić Sapor, dipl.oec., direktorica tvrtke Arosa grande.

Dotad uobičajeni način pokrivanja rolo bala sijena najlonom djelovao je vrlo štetno na okoliš. Folija kojom su se bale prekrivale razgrađivala se šibana vjetrom i kišom. Rastrgani komadići plastične folije letjeli su posvuda, a dobar bi dio tih komada plastike završio zaoran u poljima. Kao što je poznato, najlon se razgrađuje više od stotinu godina, pa plastika zaorana u tlo lagano ispušta otrovne kemikalije, koje iz tla dospijevaju i u rijeke, jezera i mora. Tlo više nije pogodno za ekološki uzgoj te zbog zaustavljanja protoka kisika ono postaje neplodno. Prilikom same razgradnje nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te posljedično hranu i vodu. Sve ove štetne posljedice neprikladnog pohranjivanja bala sijena mogu se spriječiti korištenjem čvrstih i otpornih tunelskih nadstrešnica za njihovo spremanje.
Osim toga, pravilnim skladištenjem sijena u tim se tunelskim nadstrešnicama čuvaju se i vrijedni hranidbeni sastojci sijena te se postiže njegova bolja kakvoća, poboljšava se miris i okus sijena pa u prehrani stoke treba manje dodataka što u konačnici rezultira povećanom proizvodnjom mlijeka do 40%, a ono je i puno kvalitetnije. U Arosi Grande izračunali su da dobra pohrana sijena u njihovim tunelima seljacima donosi uštedu i do 150 eura po grlu stoke preživača u godini dana.

Vrlo brzo Arosa Grande proširila je asortiman proizvoda i na nadstrešnice za spremanje i prosušivanje drveta, a potom su došli na red i drugi proizvodi – višenamjenska skladišta za spremanje poljoprivrednih strojeva, repromaterijala, radnih strojeva, uređaja, vozila i ostaloga, a zatim i staje te poljske nadstrešnice za stoku.

– Do danas smo podigli velik broj naših objekata, a kupci nam se vraćaju s narudžbama za nove objekte. I preporučuju nas drugima, a to je najbolja promidžba – objašnjava direktorica E. Pavičić Sapor.

Kao najveće prednosti svojih proizvoda, u Arosi Grande ističu zaštitu budžeta investitora uz istodobnu zaštitu okoliša, čime u toj tvrtki pokazuju da te dvije odrednice ne moraju isključivati jedna drugu. Tako na primjer nadstrešnice za drvo pružaju korisnicima uštedu na energentima, jer se drvo prirodno prosušuje, a dobre su i za okoliš jer nema izgaranja fosilnih goriva i zagađivanja zraka. Kao dodatne prednosti svojih proizvoda u Arosa Grande ističu jednostavnost i brzinu montaže, dugotrajnost objekata i jednostavnost njihove upotrebe.

Arosa Grande i u samoj proizvodnji posvećuje veliku brigu zaštiti okoliša, pa se svi viškovi materijala u proizvodnji recikliraju, a sama proizvodnja u skladu je s visokim standardima prema EN ISO 14001:2004, te EN ISO 9001:2008. Arosa Grande u svoje je poslovanje uključila i druge elemente društveno odgovornog poslovanja poput brige za zaposlenike i za zajednicu. U tvrtki ističu da „strogo poštuju“ prava radnika, koji ostvaruju i natprosječna primanja u odnosu na hrvatski, a i prosjek Zagreba. „Želja nam je motivirati zaposlenike i omogućiti im financijsku sigurnost i stabilnost, a ne pogoršavati postojeću crnu statistiku iseljavanja. Hrvatska može bolje, ali treba ustrajno raditi i nagraditi vrijedne radnike“, poručuju u Arosi Grande.

Također, Arosa Grande svim svojim dobavljačima redovito i na vrijeme podmiruje sve obveze, a sponzorira i vrijedne sportske i kulturne projekte, osobito one koji se odnose na mlade i djecu.
Proizvodi Arose Grande nose i prestižnu oznaku Hrvatski proizvod, a svoje proizvode tvrtka i izvozi te neprestano osvaja nova tržišta.

Kvaliteta, domišljatost i razumijevanje potreba kupaca uz stalnu brigu za okoliš dovelo je tvrtku Arosa Grande i do nagrade HUP DOP za 2018. godinu, koja je samo još jedan dokaz da su na dobrom putu.

DOBRA HRVATSKA / MDM

Siječanj 2019.

Priređeno sukladno metodologiji oblikovanja primjera DOP DH

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img