spot_img

Kako muzeji doprinose održivom razvoju i dobrobiti svojih zajednica? – Međunarodni dan muzeja

Svake godine na dan 18. svibnja Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) organizira Međunarodni dan muzeja. Cilj je podsjetiti svijet da su „Muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima“.

Dan je ustanovljen 1977. godine i od tada svake godine postaje sve popularniji. Prošle je godine više od 37.000 muzeja sudjelovalo u obilježavanju i to u oko 158 zemalja svijeta.

Svi svjetski muzeji pozvani su sudjelovati u ovom danu kako bi promovirali ulogu muzeja diljem svijeta, organiziranjem ugodnih i besplatnih aktivnosti oko teme godine.

Muzeji, održivost i dobrobit

Počevši od 2020. godine Međunarodni dan muzeja podupire Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Kao što je istaknuto u Rezoluciji ICOM-a „O održivosti i provedbi Agende 2030, transformirajući naš svijet” (Kyoto, 2019.), svi muzeji imaju ulogu u oblikovanju i stvaranju održive budućnosti, a to mogu učiniti kroz obrazovne programe, izložbe , širenje zajednice i istraživanje.

Muzeji doprinose dobrobiti i održivom razvoju svojih zajednica. Kao pouzdane institucije i važne niti u društvenom tkivu, imaju jedinstveni potencijal za stvaranje kaskadnog učinka u poticanju pozitivnih promjena. Mnogo je načina na koje muzeji mogu pridonijeti postizanju ciljeva održivog razvoja: od potpore klimatskim akcijama i poticanja inkluzivnosti do rješavanja socijalne izolacije i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Poster za Međunarodni dan muzeja 2023.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2023. fokusirat će se na slijedeće ciljeve održivog razvoja:

  • Cilj 3 Globalno zdravlje i dobrobit: Osigurati zdrav život i promicati dobrobit za sve u svim dobima, posebno u pogledu mentalnog zdravlja i društvene izolacije.
  • Cilj 13 Klimatsko djelovanje: Poduzeti hitne mjere za borbu protiv klimatskih promjena i njihovih utjecaja.
  • Cilj 15. Život na kopnu: Zaštititi, obnoviti i promicati održivo korištenje kopnenih ekosustava, pojačavajući glasove domorodačkih vođa i podižući svijest o gubitku bioraznolikosti.

ICOM poziva sve članove civilnog društva da iskoriste i podrže potencijal koji muzeji imaju za održivi razvoj i dobrobit. ICOM-ova web stranica posvećena Međunarodnom danu muzeja pruža sve potrebne informacije, alate i materijale.

Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj #MDM2023

O obilježanju Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj sve možete saznati na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

U povodu Međunarodnog dana muzeja 28. po redu Edukativna muzejska akcija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva traje od 20. travnja do 19. svibnja 2023. godine, a bogat program su pripremili 60 muzeja i galerija s područja Republike Hrvatske. Muzej domaćin ovogodišnje EMA-e je Narodni muzej Zadar, a završna svečanost će se održati 19. svibnja, 2023. godine u Zadru.

Za nas građane nema boljeg načina za proslavu Međunarodnog dana muzeja od odlaska u obližnji muzej, a svakako povedite i djecu, prijatelje, susjede. Provjerite događanja u muzejima tijekom svibnja #MDM2023. U Zagrebačkom MSU na Međunarodni dan muzeja besplatan je ulaz na sve izložbe.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img