spot_img

Nove (stare) nevolje s IT divovima. Protumonopolski postupak EU protiv Apple-a

Jednom riječju: nepošten, egoističan odnos Apple-a prema vjernim kupcima svojih brendiranih uređaja, jednako kao i prema konkurentima na tržištu aplikacija! Europska komisija poslala je Apple-u obavijest o utvrđenim činjenicama kojom pojašnjava svoju zabrinutost u pogledu pravila trgovine App Store za pružatelje usluga streaminga glazbe.

U obavijesti Komisije iznesene su utvrđene činjenice iz kojih je razvidno Apple zloupotrebljava svoj vladajući položaj na sljedeći način: 

  1. Nametanje vlastite tehnologije plaćanja unutar aplikacije za programere aplikacija za streaming glazbe („dalje u tekstu: obveza IAP”) 
  2. Ograničavanje mogućnosti programera aplikacija da obavijeste korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu, koji bi mogli, naravno, biti jeftiniji od Applea

Konkretno, Apple je nametnuo programerima aplikacija za internetski prijenos glazbe obavezna pravila koja sprječavaju te programere da informiraju potrošače o tome gdje se i kako mogu pretplatiti na druge usluge streaminga, a koje mogu biti po znato nižim cijenama od onih od Applea. Ako programeri ipak informiraju potrošača, plaćaju za to naknadu Appleu, kao kaznu… I to se onda prenosi u vidi povećanja krajnje cijene za kupca.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Izvršna potpredsjednica EU Komisije Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: “Trgovine aplikacijama igraju središnju ulogu u današnjem digitalnom gospodarstvu. Sada možemo kupovati, pristupati vijestima, glazbi ili filmovima putem aplikacija umjesto da posjećujemo web stranice. Naše preliminarno otkriće je da je Apple apsolutni nadzornik pristupa korisnicima iPhonea i iPada putem App Storea, koju poziciju iskorištava na više načina sebi u korist, a na svjesnu štetu drugih – konkurenata i krajnjih potrošača. 

Što pokazuje Izjava o prigovorima na Apple-ova  pravila

Evropska komisija
Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay

Komisija preliminarno utvrđuje da Apple ima dominantan položaj na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe putem svojeg App Storea.

Appleovi uređaji i softver čine “zatvoreni ekosustav” u kojem Apple kontrolira svaki aspekt korisničkog iskustva za iPhone i iPad.

Komisija je utvrdila da su korisnici Apple-ovih uređaja vrlo odani marki i da se ne mijenjaju lako, ali da Apple ne uzvraća istim; dapače nije uopće odan niti ih poštuje. 

U slučaju da oni ipak pokušaju naći određenu aplikaciju po nižoj cijeni, mimo Applea, platit će na koncu još i više, jer će u maloprodajnu cijenu aplikacije ući i Appleov porez za nelojalnost programera (30%). O Appleovim obveznim pravilima i pravilima ne se može pregovarati. 

Dakle, Appleova pravila narušavaju tržišno natjecanje na tržištu usluga streaminga glazbe povećanjem troškova konkurentskih programera aplikacija za streaming glazbe. 

Dva Apple-ova monopolska uvjeta drugima 

Zabrinutost Komisije, kako je navedeno u Izjavi o prigovorima, odnosi se na kombinaciju sljedeća dvaju pravila koja Apple nameće u svojim sporazumima s programerima aplikacija za streaming glazbe:

  1. Obvezno korištenje Appleovog vlasničkog sustava kupnje putem aplikacije (“IAP”) za distribuciju plaćenog digitalnog sadržaja. Apple programerima aplikacija naplaćuje naknadu za proviziju od 30% za sve pretplate kupljene putem obveznog IAP-a. Istraga Komisije pokazala je da je većina pružatelja usluga streaminga tu naknadu prenijela na krajnje korisnike podizanjem cijena.
  2. “Odredbe protiv upravljanja” koje ograničavaju mogućnost programera aplikacija da informiraju korisnike o alternativnim mogućnostima kupnje izvan aplikacija. Iako Apple korisnicima omogućuje korištenje glazbenih pretplata kupljenih negdje drugdje, njegova pravila sprječavaju programere da informiraju korisnike o takvim mogućnostima kupnje, koje su obično jeftinije. 

Istražni postupak

Ako se potvrdi, tim bi se postupanjem povrijedio članak 102.

Komisija je 16. lipnja 2020. pokrenula temeljitu istragu o Appleovim pravilima trgovine App Store. Ne postoje zakonski rokovi za okončanje protumonopolske istrage. Trajanje protumonopolskog ispitnog postupka ovisi o nizu čimbenika, uključujući složenost predmeta.

Pročitajte više: Revolucionarni zakon EU za obuzdavanje snage IT divova, usprkos otporu i lobiranju

Reference: EU komisija

DOBRA HRVATSKA
Ožujak, 2023.

odgovorno@odgovorno.hr
www.odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img