spot_img

Serijal PREKARNI RAD: Prosvjed dostavljača Wolta. Wolt, Uber, Bolt…i njihov model za prekarni rad (feudalni odnos).

Prosvjed dostavljača Wolta održan je danas, 14. veljače u Zagrebu, u organizaciji Inicijative dostavljača Wolta. Woltovi dostavljači nezadovoljni su novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a iznimno za platformske radnike stupa na snagu 1. ožujka ove godine. Prema njihovoj procjeni, odredbe novog Zakona uzrokovati će im gubitak do jedne trećine zarade.

Zahtjevi dostavljača Wolta

“Po novom zakonu uvodi se obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platformske radnike što ograničava vrijeme rada i ostvarivanja većih prihoda, ali doprinose si i dalje sami moramo plaćati i to u jednakom iznosu. U isto vrijeme, i dalje nemamo plaćeni godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na samostalni rad i slično” – za 24 sata je anonimno izjavio jedan član Inicijative. Dostavljači Wolta zahtijevaju mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, optimizaciju aplikacije i uklanjanje bugova, osiguranje dostavljača, regulaciju rada stranih državljana, veća prava dostavljača i izradu crne liste posrednika između njih i Wolta, tj. tvrtki agregata.

Na parkiralištu Velesajma jutros se u 10.30 na protestu okupilo stotinjak Woltovaca u svjetloplavim jaknama, s dostavljačkom opremom i svojim vozilima – biciklima, motociklima i automobilima. Uz pratnju policije kolona od stotinjak Woltovaca je oko 11.30 stigla ispred središta Wolta u Kuzminečkoj ulici.

Postignut dogovor o pregovorima

Predstavnici Wolta izašli su pred prosvjednike, a pregovore je otpočeo Marin Šušnjar, direktor Wolta za Hrvatsku. Dogovoreno je da se otpočne s pregovorima, a radnici su tražili i pismeno jamstvo da će se pregovori i održati. Stoga je šest predstavnika Inicijative uz pratnju direktora Wolta ušlo u sjedište tvrtke gdje su sastavili jamstvo o pregovorima. Potpisali su dokument kojim se Wolt obvezuje pregovarati s radnicima i predstavnicima njihovih agregatora o iznesenim zahtjevima.

Direktor Wolta, Marin Šušnjar izjavio je – Drago mi je da otvaramo dijalog za koji smo se trudili da se pokrene u prvom mjesecu. Otvorit ćemo razgovore na kojima ćemo proći sve zahtjeve dostavljača i vidjeti što možemo učiniti.

Unatoč postignutom dogovoru o pregovorima dio dostavljača je i dalje nezadovoljan te najavljuju kako će i sutra prosvjedovati.

Težak položaj prekarnih radnika

O teškom položaju prekarnih radnika već smo pisali u nekoliko navrata. Ovom prigodom stoga podsjećamo da je njihov status ponižavajući; rade na određeno, sigurnost pri radu je niska, bore se sa minimumom radnih prava i slabim nadnicama. Oni su suvremeni najamni radnici 21. stoljeća – tipični – na najnižem stupnju ljestvice tržišta rada. Ono što je nekad u vrijeme naglog razvoja industrije – od sredine 19. do sredine 20. stoljeća – bio proleterijat koji je zbog svog užasnog polažaja kretao i dizao besciljne revolucije, danas se po stručnjacima naziva PREKARIJAT.

Pročitajte više:

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img