Svjetski dan mahunarki se svake godine obilježava 10. veljače. Globalno obilježavanje je posvećeno prepoznavanju mahunarki i njihovoj ključnoj ulozi u ljudskoj prehrani, održivoj poljoprivredi i dobrobiti okoliša. Mahunarke, raznolika skupina usjeva koja uključuje leću, slanutak, grah i grašak, stoljećima su sastavni dio ljudske prehrane.
Svjetski dana mahunarki proizlazi iz sve većeg prepoznavanja iznimne nutritivne vrijednosti i dobrobiti za okoliš koje nude mahunarke. Crpeći inspiraciju iz postignuća Međunarodne godine mahunarki (IYP) 2016. i priznajući sposobnost mahunarki da unaprijede ciljeve navedene u Agendi održivog razvoja do 2030., Opća skupština Ujedinjenih naroda (UNGA) 2019. je službeno odredila 10. veljače kao Svjetski dan mahunarki (WPD).
Održivost mahunarki: blagodat za okoliš
U središtu Svjetskog dana mahunarki leži koncept održivosti. Mahunarke nisu samo hranjive snage; oni su također šampioni održivosti okoliša.
- Mahunarke u višestrukim sustavima uzgoja poboljšavaju agrobiološku raznolikost, otpornost na klimatske promjene i usluge ekosustava
- Mahunarke vežu atmosferski dušik u tlo, pridonoseći poboljšanju biološke raznolikosti i plodnosti tla
- Uzgoj usjeva s mahunarkama povećava bioraznolikost farmi i stvara raznolikiji krajolik za životinje i kukce
- Uključivanje mahunarki u plodored može poboljšati učinkovitost korištenja kemijskog gnojiva
- Svojstva mahunarki vezanih za dušik mogu poboljšati plodnost tla, što poboljšava i proširuje produktivnost poljoprivrednog zemljišta
- Mahunarke su vrlo učinkovite u potrošnji vode: za proizvodnju 1 kg leće potrebno je 1250 litara, dok je za 1 kg govedine potrebno 13.000 litara.
Za razliku od nekih konvencionalnih usjeva, mahunarke imaju jedinstvenu sposobnost fiksiranja dušika u tlu, čime se smanjuje potreba za sintetičkim gnojivima. Ova ekološka značajka ne samo da čuva zdravlje tla, već i pridonosi cjelokupnoj zaštiti ekosustava.
U svijetu koji se bori s hitnim ekološkim problemima, uzgoj i konzumacija mahunarki pojavljuju se kao dio rješenja. Mahunarke zahtijevaju manje vode od mnogih drugih usjeva, što ih čini otpornima na izazove nedostatka vode. Osim toga, njihov uzgoj može povećati biološku raznolikost i pridonijeti plodnosti tla, promičući održiviji i regenerativniji pristup poljoprivredi.
Svjetski dan mahunarki poziva nas da istražimo sjecište prehrane i ekološke svijesti. Mahunarke se besprijekorno usklađuju sa zelenim tehnologijama i održivim životnim praksama. Od farme do stola, napori za smanjenje ugljičnog otiska proizvodnje hrane ključni su, a mahunarke nude uvjerljivo rješenje. Prihvaćanje održivog pakiranja i promicanje prelaska na biljnu prehranu usredotočenu na mahunarke doprinose održivijem i pažljivijem načinu života.
Mahunarke za zdravo tijelo i zdrav duh
Veza između zdravog tijela i zdravog duha dobro je uvriježen koncept. Mahunarke, sa svojim bogatim nutritivnim profilom, igraju ključnu ulogu u podupiranju opće dobrobiti. Pune proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih tvari, mahunarke pridonose zdravlju srca, regulaciji težine i prevenciji kroničnih bolesti. Uključivanjem mahunarki u našu prehranu, ne samo da hranimo svoje tijelo, već i potičemo mentalno blagostanje.
Mahunarke su pune hranjivih tvari i imaju visok sadržaj proteina, što ih čini idealnim izvorom proteina, posebno u regijama gdje meso i mliječni proizvodi nisu fizički ili ekonomski dostupni. Sadrže malo masti i bogate su topivim vlaknima, koja mogu smanjiti kolesterol i pomoći u kontroli šećera u krvi. Zbog ovih svojstava zdravstvene organizacije ih preporučuju za liječenje nezaraznih bolesti kao što su dijabetes i srčana oboljenja. Također se pokazalo da mahunarke pomažu u borbi protiv pretilosti.
- Mahunarke su bogate hranjivim tvarima i predstavljaju dobar izvor vitamina i minerala koji su ključni za dobro zdravlje
- Mahunarke imaju dugi vijek trajanja i pomažu u povećanju raznolikosti prehrane, a istovremeno smanjuju gubitak i bacanje hrane
- Mahunarke pružaju zaposlenje i poduzetničke prilike ženama i mladima na selu
Tema za 2024: Mahunarke – hranjivo tla i ljudi
Ovogodišnji Svjetski dan mahunarki obilježava se temom “Mahunarke: hranjivo tla i ljudi”. Ova tema sažima dvostruki utjecaj mahunarki. Osim dobrobiti za ljudsko zdravlje, mahunarke doprinose dobrobiti samog tla u kojem se uzgajaju. Fiksirajući dušik i povećavajući plodnost tla, mahunarke hrane zemlju, promičući održivi i regenerativni poljoprivredni pristup. Osim toga ovogodišnja tema naglašava međusobnu povezanost naše prehrane i zdravlja našeg planeta, potičući holističku perspektivu koja obuhvaća simbiotski odnos između tla i ljudi.
DOBRA HRVATSKA
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.