spot_img

ERICSSON NIKOLA TESLA: Ulaganje u zdravlje zaposlenika

Da su zdravi i zadovoljni zaposlenici temelj uspješne kompanije, dobro se vidi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla (ENT). Unatoč otežanim uvjetima poslovanja, naš najveći izvoznik u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i vodeći izvoznik znanja u Hrvatskoj ne smanjuje ulaganje u najveću vrijednost – ljude. I to na čitav niz načina, permanentnih poticaja i ulaganja.

Novi višegodišnji projekt: „Tvrtka prijatelj zdravlja“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo

 Tako su ovog ljeta u Ericssonu Nikoli Tesli, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), startali s dvogodišnjim projektom stjecanja certifikata „Tvrtka prijatelj zdravlja“.  Riječ je o aktivnostima u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ i njegovoj komponenti „Zdravlje i radno mjesto“, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

„Nije riječ o formalnoj i jednokratnoj dodjeli certifikata, već o procesu i partnerstvu kojim kroz niz aktivnosti zaposlenicima želimo omogućiti zdrave radne uvjete, educirati ih u različitim zdravstvenim temama te ih potaknuti da i sami još više porade na prevenciji vlastita zdravlja“ – kaže Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija Ericssona Nikole Tesle.

Prvi modul u sklopu projekta održan je u srpnju. U dvorištu ENT-a bilo je živahno toga dana. Okupilo se ondje mnogo više zaposlenika nego što se očekivalo, a među njima, začudo, bilo je puno mladih ljudi. Tema je bila zanimljiva – štetnost ovisnosti i promoviranje zdravih stilova života, a način prezentacije zanimljiv, zabavan i poučan. Na punktovima su zaposlenike ENT-a dočekali stručnjaci i liječnici iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji su s njima podijelili najnovije informacije o štetnosti pušenja te materijale koji potiču prestanak pušenja. Svi koji su to htjeli mogli su izmjeriti ugljični monoksid u izdahu, koji najvećim dijelom dolazi upravo iz duhanskog dima. Neki su se zaposlenici prilično iznenadili izmjerenim vrijednostima, pa su, kao prvi korak ka prestanku pušenja, narednu cigaretu odmah zamijenili – jabukom.

Najatraktivnije su bile takozvane pijane naočale. Uz pomoć tih naočala zaposlenici su mogli zorno vidjeti kako različite razine alkohola u krvi čovjeku mijenjaju percepciju i što nam se događa u tijelu kada pijemo alkoholna pića. Također, mogli su izmjeriti krvni tlak i tjelesnu masu, porazgovarati s nutricionistima o zdravoj prehrani te dobiti primjer uravnoteženog jelovnika.

 

Cjelovita briga za zdravlje i dobrobit zaposlenika , već odavna strategija i politika u Ericssonu Nikoli Tesli

„Odgovorno ponašanje kompanije za nas je imperativ, pri čemu je zdravlje zaposlenika visoko na ljestvici prioriteta u brizi za naše ljude“ – kaže mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle te dodaje da u tome djeluju zajednički: „kompanija osigurava kvalitetno i motivirajuće radno okruženje i uvjete te djeluje edukativno, a zaposlenici usvajanjem zdravih životnih navika preuzimaju vlastiti dio odgovornosti“.

Dobro zdravlje i motiviranost zaposlenika u Ericssonu Nikoli Tesli osobito je važno jer je od 2214 zaposlenika, odnosno 3017 zaposlenih u Ericsson Nikola Tesli Grupi, čak 80 posto visokoobrazovanih. Uglavnom je riječ o inženjerima, magistrima i doktorima znanosti koji rade u razvoju i istraživanju pa od kompanije očekuju kreativne načine brige o radnim uvjetima. U iduće dvije godine, koliko traje projekt, kompanija će uz pomoć stručnjaka HZJZ-a održati pet zdravstvenih modula, koje će kreirati prema vlastitim potrebama. Već sada priprema se modul o bolesti modernog doba, stresu i o mentalnom zdravlju.

Prije početka projekta tim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posjetio je Ericsson Nikolu Teslu i proveo ocjenjivanje radnog okruženja kompanije. Evaluacija je obuhvatila sedam područja:

  1. prehranu,
  2. promicanje tjelesne aktivnosti,
  3. zaštitu zdravlja djelatnika na radnom mjestu,
  4. zabranu pušenja,
  5. zabranu konzumacije alkohola,
  6. uređenje okoliša i
  7. zaštitu zdravlja potrošača i klijenata.

Kompanija je u svim područjima ostvarila i pokazala visoku svijest i brigu za zdravlje zaposlenika, koja čak i premašuje propisane zahtjeve. Navedimo tek nekoliko primjera: ENT je prva hrvatska kompanija „Prijatelj bicikliranja“, a uz postojeća parkirališta za bicikle, uskoro će u kompanijskom kompleksu niknuti još jedno. U toj kompaniji djeluje i više sportskih sekcija. Kompanijski restoran svakodnevno nudi više raznovrsnih menija, pa tako i bezglutenski i vegetarijanski kao i prirodne sokove od svježe cijeđenog voća i povrća. U sklopu kompanije je i zdravstvena stanica sa svojim timom liječnika, a redovito se provode i sistematski pregledi zaposlenika.

Jasno je da Ericsson Nikola Tesla visoko diže ljestvicu u brizi o zaposlenicima imajući viziju, snagu i potrebu ulagati u osiguranje boljih uvjeta rada svojim zaposlenicima. Nadajmo se da će biti uzor i drugim poduzećima u Hrvatskoj – očito je da se može, a i isplati se svima!

Dobra Hrvatska, rujan 2017.
Mirela Drkulec Miletić

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img