spot_img

JGL: Odgovorno i održivo poslovanje, briga za more i morska dobra

Jadran Galenski Laboratoriji je internacionalna farmaceutska tvrtka iz Rijeke. U proteklih 23 godine tvrtka je propulzivno razvijala najvrednije – zaposlenike, proizvode, tehnologiju, tržišta – i rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 22 posto. U portfelju JGL-a je 100 brendova, 540 proizvoda i 1100 varijacija, a tvrtka je prisutna na preko trideset inozemnih tržišta.

Strategijom razvoja novih proizvoda i širenjem na nova tržišta ukupni konsolidirani prihodi JGL Grupe narasli su s 1,5 milijuna kuna 1991. na 877 milijuna kuna 2013. U JGL-u je trenutno zaposleno 733 zaposlenika, od toga u Hrvatskoj 401. S brendovima poput Aqua Marisa, Meralysa, Lactogyna, Normije, Dramine i Vitalije tvrtka želi ući na velika i brzorastuća tržišta i ključne regije  – Bliskog Istoka, Zapadne Europe, SAD-a i Južne Amerike, Kine i Vijetnama.

Unapređenje kvalitete života kroz brigu o zdravlju, s naglaskom na korištenje blagodati morske vode, u središtu je misije i vizije kao i sponzorsko-donatorske strategije tvrtke JGL. Duboka svijest o ljekovitosti čiste morske vode Jadrana, osnovne sirovine brenda Aqua Maris, potaknula je tvrtku da svesrdno stane iza važnog nastavnog projekta „Edukacija djece predškolske i školske dobi u Hrvatskoj o potrebi očuvanja i zaštite Jadranskog podmorja“ koji od 2000. godine realizira Društvo za ekološka istraživanja Paks, uz podršku triju ministarstava – znanosti, okoliša i kulture. Pod pokroviteljstvom JGL-a program se od 2011. izvodi u Primorsko-goranskoj županiji, a zadnje dvije godine program je zaživio i na nacionalnoj razini. Tijekom trajanja projekta, putem edukativnih radionica i zanimljivog natjecanja pod naslovom „More je živo”, članovi Društva PAKS – iskusni biolozi, geolozi i ronioci – upoznali su s vrijednostima podmorskih staništa Jadrana, s potrebom čuvanja i zaštite „živog organizma mora“ više od pet tisuća učenika iz osnovnih škola diljem Hrvatske.

Primjerice, 2014. godine je u multidisciplinarnom natjecanju pristupilo čak 1.370 učenika iz 65 hrvatskih osnovnih škola. Mlađi osnovnoškolci svoja su znanja pokazali stvarajući zanimljive likovne uratke na temu “morske livade na dnu Jadrana”, dok su oni stariji na testu pokazali zavidno znanje o živom svijetu koji krije Jadran. Ipak, pobjednika u odmjeravanju znanja bilo je puno lakše odabrati od najboljega slikarskog talenta – komisija koju su činili predsjednica Udruge Paks, dr. sc. Maja Novosel, akademska slikarica Diana Sokolić te akademski slikar, ujedno i predsjednik komisije, Dino Trtovac, izdvojila je stoga čak dvanaest najboljih likovnih radova s prekrasnim morskim pejzažima. Važnost projekta “More je živo” i ovog je puta prepoznalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a temeljem pozitivnoga stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zaštita okoliša i očuvanje prirodnih resursa stoje visoko na ljestvici vrijednosti JGL-a, vrijednosti koje ne samo da proklamiraju, nego ih i svakodnevno žive zaposlenici ove izvozno orijentirane farmaceutske tvrtke. U želji da pridonesu svijesti o očuvanju prirodnih resursa, posebice mora, dvadesetak zaposlenika priključilo se Velikoj EKO akciji u organizaciji dnevnih novina 24sata, provedenoj u uvali Voz na otoku Krku. Na inicijativu JGL-a akcija je održana 19. rujna 2014., dana kada se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan čišćenja obale i mora. Tijekom trosatne akcije na moru i kopnu, prikupljeno je osamdesetak kubika različitog otpada.

JGL svoje poslovanje temelji na postulatima održivog razvoja što podrazumijeva ekonomski rast uz ekološku ravnotežu i socijalni progres. Ističući, „Želimo biti pouzdan i odgovoran član zajednice u kojoj živimo i radimo, vjerujemo da poslovati dobro znači i činiti dobro.“

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img