spot_img

Osvrt: Žirafe i korona virus. Tiho izumiranje žirafa od 1990. …

Nećete vjerovati! Žirafe, te prelijepe dugovrate divove, ubijaju da bi njihovom kožom ukrasili svoje domove. U 10 godina uvezeno u SAD iz Afrike preko 40.000 dijelova žirafe!

Kakve veze imaju žirafe i korona virus? Naizgled nikakve. Ipak, čini se da trenutačno baš sve ima veze s pandemijom koja nam mijenja živote. Pa tako i žirafe, ali i ostale divlje životinje.

Kriza koju je izazvao virus Covid-19 dovela je do manjeg priljeva novca za sprječavanje krivolova divljih životinja. Tako je i program za spas žirafa od krivolova ostao bez novca i podrške čuvarima divljih životinja, lokalnim zajednicama i osoblju za provođenje zakona, što je dovelo do još većeg krivolova ovih prekrasnih dugovratih divova.

Zaštitnici divljih životinja govore o „tihom izumiranju“ žirafa.

Populacija žirafa u divljini u posljednjih 30 godina smanjena za čak 40 posto!

Na tisuće žirafa godišnje bivaju mučki ubijene u krivolovu kako bi se od njihove kože napravili ukrasni proizvodi za kućanstvo koji završavaju u trgovinama bogatih zemalja.

Britanski list Independent pokrenuo je kampanju Stop The Ilegal Wildlife Trade (Stop nezakonitoj  trgovini divljim životinjama), a to je nadahnulo i dobrotvornu udrugu u Americi da pokrenu vlastiti ogranak te kampanje za spašavanje žirafe. Dobro je poznato da u nekim zemljama vlada velika potražnja za slonovim kljovama te rogovima nosoroga, što je te vrste dovelo na rub istrebljenja. No, manje je poznato da ilegalno tržište vapi i za dijelovima žirafe, osobito za njihovom kožom, što je dovelo do velikog izlovljavanja tih životinja. Upravo je kampanja Stop nezakonitoj  trgovini divljim životinjama otkrila da su Sjedinjene Američke Države najveće svjetsko tržište za proizvode od žirafe.

Istraga nezavisnih udruga iz 2018. godine pokazala je alarmantno stanje:

Između 2006. i 2015. uvezeno u SAD iz Afrike 40.000 dijelova žirafe!

U povodu obilježavanja Svjetskog dana životinja 4. listopada američka udruga KAAP (Kids Against Animal Poaching ili Djeca protiv krivolova životinja) pokrenula je akciju #StandTallForGiraffes, kojom se nastoji pokrenuti i zainteresirati sve ljubitelje divljine da zahtijevaju zabranu uvoza dijelova žirafa te da se i žirafe uvrste na popis zaštićenih prema Zakonu o ugroženim vrstama SAD-a. Taj je zakon najmoćniji instrument za zaštitu ugroženih divljih životinja te je uspio zaustaviti izumiranje 99% životinjskih vrsta koje su njime obuhvaćene.
Među pristašama KAAP-ove kampanje #StandTallForGiraffes su i mnoge osobe iz javnog života SAD-a poput supermodela Christy Turlington ili glumice Gine Gershon. Udruga KAAP, koju je 2015. godine osnovala tada 13-godišnja djevojčica Emily Walker, ovom je kampanjom uspjela uoči američkih predsjedničkih izbora politizirati ovo pitanje. Naime, kampanja je zamišljena tako da svi koji žele nešto učiniti za spas žirafa napišu elektronsko ili papirnato pismo ministru unutarnjih poslova u Trumpovoj vladi, Davidu Bernhardtu, tražeći od Vlade zaštitu žirafa.

„Teško je i izazovno vrijeme s globalnom pandemijom, rasnom nepravdom i osiguravanjem da se svi glasovi uračunaju u najvažnije američke izbore u našem životu, ali ne smijemo zaboraviti na žirafe. Moramo odmah djelovati kako bismo im pomogli“, izjavila je Emily Walker, dodajući da su žirafe u izrazito nepovoljnom položaju jer su oči zaštitnika divljine uglavnom usmjerene na zaštitu slonova i nosoroga, pa ilegalno ubijanje žirafa uglavnom prolazi ispod radara.

Mirela Drkulec Miletić

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img