spot_img

OSVRT PRIČA: Jedinstvena prisega neretvanskih učenika na Ptičji dan, 1925.

Prava svečanost i veliko veselje – tog dana nije bilo nastave u školi i svi su slavili samo prirodu – ptice!

U knjizi o školstvu u Metkoviću piše da je 15. prosinca 1925. godine obilježen PTIČJI DAN. Toga dana nije održana nastava. Na temelju odluke Velikoga župana, kotarski je prosvjetni inspektor dostavio učeničku prisegu svim školama kotara Metković.

Na Ptičji dan, učenici su prisegnuli sljedećim tekstom:

“Ja se zaklinjem i svečano obećajem, da neću nikada uništavati ptičja gnijezda, niti ću loviti ptice pjevice bilo to na kojigod način, niti ih tamaniti penjanjem pločica i drugim sredstvima, jer znam i uvjeren sam da su nam ptice pjevice od velike koristi pošto iste uništavaju crve, mušice i štetočine, koje napadaju kulturno bilje i naše voćke. Isto se tako zaklinjem i obećajem da ću uvijek štititi korisne biljke, voćke i ostala ukrasna stabla i da neću nikada svoju obećanu zakletvu pogaziti skidajući gumice sa zelenih navrtaka loze.

Tako mi Bog pomogao!”

(Državni arhiv u Dubrovniku, Fond Velikoga župana Dubrovačke oblasti,
Prosvjetno odjeljenje, br. 4847)

Dokument je pronašao dr.sc. Ivan Jurić iz Metkovića u Dubrovačkom arhivu i kao faksimil priložio svojoj knjizi „Osnovna škola Stjepana Radića u Metkoviću, 1845. do 2007.“, 2010.

Meni je taj dokument iz Dubrovačkog arhiva nešto izuzetno vrijedno. Takvo što, vjerujem, nije imala niti jedna zemlja Europe 1925. godine, a mala neretvanska djeca su polagala PRISEGU, brinući o zaštiti svog Kraja.

Nešto usput, na kraju. Ovo mi se čini neizmjerno važnim, a kako sam dugo godina imala po tridesetak učenika u našoj Udruzi, ovaj je tekst dobivao svaki učenik na dar pri učlanjenju u Udrugu Lijepa Naša, Dubrovačko Neretvanske županije. Da znaju. A pokazala sam je i na velikom godišnjem susretu Neretvana u Zagrebu – Danima Neretve, 28. listopada 2016. Neka ovo svi znaju, ovo tako lijepo.

Ana Musa,
predsjednica Udruge Lijepa Naša 

Foto: Bariša Ilić / Udruga Brkata sjenica

DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img