spot_img

OSVRT PRIČA: Jedinstvena prisega neretvanskih učenika na Ptičji dan, 1925.

Prava svečanost i veliko veselje – tog dana nije bilo nastave u školi i svi su slavili samo prirodu – ptice!

U knjizi o školstvu u Metkoviću piše da je 15. prosinca 1925. godine obilježen PTIČJI DAN. Toga dana nije održana nastava. Na temelju odluke Velikoga župana, kotarski je prosvjetni inspektor dostavio učeničku prisegu svim školama kotara Metković.

Na Ptičji dan, učenici su prisegnuli sljedećim tekstom:

“Ja se zaklinjem i svečano obećajem, da neću nikada uništavati ptičja gnijezda, niti ću loviti ptice pjevice bilo to na kojigod način, niti ih tamaniti penjanjem pločica i drugim sredstvima, jer znam i uvjeren sam da su nam ptice pjevice od velike koristi pošto iste uništavaju crve, mušice i štetočine, koje napadaju kulturno bilje i naše voćke. Isto se tako zaklinjem i obećajem da ću uvijek štititi korisne biljke, voćke i ostala ukrasna stabla i da neću nikada svoju obećanu zakletvu pogaziti skidajući gumice sa zelenih navrtaka loze.

Tako mi Bog pomogao!”

(Državni arhiv u Dubrovniku, Fond Velikoga župana Dubrovačke oblasti,
Prosvjetno odjeljenje, br. 4847)

Dokument je pronašao dr.sc. Ivan Jurić iz Metkovića u Dubrovačkom arhivu i kao faksimil priložio svojoj knjizi „Osnovna škola Stjepana Radića u Metkoviću, 1845. do 2007.“, 2010.

Meni je taj dokument iz Dubrovačkog arhiva nešto izuzetno vrijedno. Takvo što, vjerujem, nije imala niti jedna zemlja Europe 1925. godine, a mala neretvanska djeca su polagala PRISEGU, brinući o zaštiti svog Kraja.

Nešto usput, na kraju. Ovo mi se čini neizmjerno važnim, a kako sam dugo godina imala po tridesetak učenika u našoj Udruzi, ovaj je tekst dobivao svaki učenik na dar pri učlanjenju u Udrugu Lijepa Naša, Dubrovačko Neretvanske županije. Da znaju. A pokazala sam je i na velikom godišnjem susretu Neretvana u Zagrebu – Danima Neretve, 28. listopada 2016. Neka ovo svi znaju, ovo tako lijepo.

Ana Musa,
predsjednica Udruge Lijepa Naša 

Foto: Bariša Ilić / Udruga Brkata sjenica

DOBRA HRVATSKA
Srpanj, 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.